Stopcontacten op een verkeerde plek geplaatst in mijn nieuwbouwwoning
Een nieuwbouwwoning heeft veel voordelen zoals energiezuinig en milieubewust wonen, inrichten naar uw smaak, moderne bedrading en leidingen. Maar een nieuwbouwwoning zonder fouten is helaas een utopie. Een probleem wat veel voorkomt is dat stopcontacten op een verkeerde plek worden geplaatst.
Denk eerst goed na waar de stopcontacten moeten worden geplaatst in de woning. Waar gebruikt u het meest elektriciteit? Waar wilt u elektrische apparaten plaatsen:
- Het werkvlak van de keuken. Plaats hier voldoende stopcontacten.
- Bij de eettafel voor een elektrische steengril, gourmet, fondue.
- Stopcontacten voor audio voor bijvoorbeeld in de woonkamer, slaapkamer, terras.
- Stopcontacten in de badkamer. Hier moet ook extra gekeken worden naar de veiligheid (beveiliging tegen elektrocutie). Een stopcontact mag niet te dicht bij een douche of badkamer worden geplaatst.
- Stopcontacten voor de wasruimte (zoals wasmachine, droger).
- En vergeet de stopcontacten in de garage, schuur en de tuin niet.
Als een stopcontact op een niet juiste plek is geplaatst is het mogelijk om het stopcontact te verplaatsen. Om een nieuw stopcontact te creëren wordt aangeraden de draden vanaf de dichtstbijzijnde centrale doos te trekken en aan te sluiten. Het verbinden gebeurt met lasdoppen. Dit is voor uw veiligheid.
U kunt ervoor kiezen om dit zelf te doen. Maar heeft u dit in het verleden wel eens vaker gedaan? Er komt namelijk veel kijken bij het verplaatsen of aanleggen van stopcontacten. Denk aan muren openbreken, sleuven frezen, draden trekken. Het is namelijk geen makkelijke klus. Het kan zelfs gevaarlijk zijn of worden. Een kortsluiting kan een brand veroorzaken waardoor u uzelf en uw gezin in gevaar kunt brengen. Bij geen ervaring is het verstandig om een expert uit te nodigen en het verplaatsen van de stopcontacten door de expert te laten uitvoeren.
Er hangt uiteraard een prijs aan het verplaatsen van een stopcontact. Kijk dan ook goed welke stopcontacten er verplaatst moeten worden en waar ze moeten komen. Het vervangen van een stopcontact ligt rond de 30,-- Euro, het verplaatsen rond de 40,-- Euro en het inbouwen rond de 50,-- Euro.
Om te voorkomen dat stopcontacten niet op de juiste plek worden geplaatst is het raadzaam om uw nieuwbouwwoning goed in het vizier te houden. U betaalt veel geld om de nieuwbouwwoning te laten bouwen. Loop geregeld op de bouwplaats (als dit mag) en check hoe de voortgang gaat. Hierdoor krijgt u beter zicht van wat er goed gaat en wat niet. U kunt snel schakelen op het moment als er iets niet goed gaat en er afspraken niet worden nagekomen of als de uitvoering niet naar wens wordt uitgevoerd.
U kunt tijdens de oplevering ook een expert meenemen zoals een bouwkundig inspecteur. De inspecteur kan de woning goed beoordelen en de woning inspecteren op eventuele gebreken. De bouwkundig inspecteur maakt een goede en volledige inventarisatie en zal dit verwerken in een rapport. Dit wordt vervolgens door u en de aannemer ondertekend. Op het moment dat u een handtekening zet, gaat u akkoord met de nieuwbouw zoals die is opgeleverd. Dit is ook inclusief de eventuele gebreken. Als u deze niet heeft geconstateerd worden deze gebreken uiteraard ook niet hersteld door de aannemer.
Neem ook uw koopovereenkomst goed door. Het is gebruikelijk dat na de oplevering van een nieuwbouwwoning de aannemer verplicht is om gebreken binnen een periode van 6 maanden te herstellen. Dit zou in uw koopovereenkomst moeten staan. Daarom raden wij u bovenstaande punten aan om te voorkomen dat u zelf aan de slag moet met het verplaatsen van stopcontacten wat heel gevaarlijk kan zijn of dat er een expert ingehuurd moet worden tegen hoge kosten om de stopcontacten te verplaatsen.