Opleveringskeuringvergelijk.nl
De vergelijk website voor een opleveringskeuring

Vloeren en wanden zijn niet vlak van mijn nieuwbouwwoning

Vloeren en wanden egaliseren is een klus met precisie. Gaat het fout krijg je een hobbellandschap waar je weinig of niets meer mee kunt. Daarnaast moet er ook rekening gehouden worden wat er op de vloer/wand komt. Niet vlakke wanden/vloeren kunnen ergernissen en veel ongemak als gevolg hebben.

Geen vlakke vloer:

Bij een vloer is het egaliseren voor het leggen van PVC anders is dan een vloer voor tapijt of tegels. Voordat er een vloer wordt gelegd is het belangrijk om de bestaande ondervloer goed te controleren. De vlakheid van een gelegde vloer hangt erg af van de vlakheid van de ondergrond. Er wordt niet altijd voldoende aandacht geschonken aan de ondervloer. Meestal wordt alleen op de vloer zelf gelet omdat deze zichtbaar is. Een ongelijke ondervloer kan de volgende problemen veroorzaken:

Een krakende en/of verende vloer
Gapende kieren tussen plint en vloer
Vroegtijdig slijten van de vloer
Niet doorlopende patronen en motieven in de vloer
Zinken en/of bobbels in de boven vloer
Meubels die bewegen

Door kritisch te kijken naar de ondervloer kan er veel ellende voorkomen worden. Het is verstandig om een grondige ondervloer inspectie uit te voeren of te laten doen. De vlakheid van een ondervloer hoeft niet 100% vlak te zijn maar wel dat de kwaliteit van een houten vloer, pvc vloer of van de vloerbedekking niet wordt aangetast. U kunt de vlakheid meten met een rei. Dit is een lange aluminium lat die over de vloer wordt gedraaid en geschoven. Een andere methode is via een laser apparaat. Deze is uiteraard nog nauwkeuriger.
Als de ondervloer niet vlak genoeg is niet overgaan tot het leggen van een vloer. Bekijk wat de beste manier is om de oneffenheden in de ondervloer weg te halen. In de bouwwereld is er ook een normering opgesteld. Dit is de NEN2747 norm waarin de vlakheidsklassen zijn opgenomen. Deze norm geeft aan in welke mate een vloer afwijkingen of ongelijkheden mag hebben.
Een oplossing is egaliseren met egaline. Hiervoor zijn gespecialiseerde bedrijven. Vraag na of zij dit uitvoeren met garantie. Maar soms volstaat materiaal op rol of een ondervloerplaat ook. Werk in ieder geval met materialen die vormvast zijn.

Geen vlakke wanden:

Een niet vlakke wand, bobbels etc. in nieuw stucwerk kan simpelweg niet door de beugel. Het stucwerk moet sausklaar worden opgeleverd maar wat betekent sausklaar precies. Dit betekent dat de wanden gereed zijn om geschilderd te worden. De wanden moeten glad en egaal zijn en vrij van oneffenheden.
Er zijn officiele normen voor sausklaar stucwerk. De twee hoogste kwaliteitsnormen zijn groep 0 en 1. Deze hebben met name betrekking op de gladheid en egaliteit. Deze zijn terug te vinden in de reglementen van het TBA (Technisch Bureau Afbouw).

Groep 0: “Glad oppervlak, verkregen door het aanbrengen van een één- of meerlaagssysteem, waaraan zeer hoge visuele en functionele eisen worden gesteld en dat naderhand kan worden voorzien van een glanzend (zijde-/hoogglans), handmatig of mechanisch aangebracht, afwerksysteem.”

Groep 1: “Glad oppervlak waaraan hoge visuele en functionele eisen worden gesteld en dat naderhand kan worden voorzien van een mat afwerksysteem, vinylbehang, een glasvlies versterkt verfsysteem of een fijne sierpleister met een korreldikte tot 1 mm.”

Groep 1 is geschikt voor een mat afwerksysteem zoals Latex of muurverf. Groep 1 zou in principe voldoende moeten zijn voor latex verfspuitwerk maar nog beter zou zijn groep 0. In groep 1 wordt er namelijk geen onderscheid gemaakt tussen rollen of verfspuitwerk. Een roller geeft een grovere en minder nette structuur dan het verfspuitwerk. Met de roller kun je makkelijker kleine oneffenheden op het stucwerk verbergen dan met de verfspuit.

De stukadoor is dus verantwoordelijk voor het stucwerk. Op het moment dat de schilder start, neemt deze min of meer de verantwoordelijkheid over. De schilder dient o.a. oneffenheden op te lossen zolang de kwaliteit van het stucwerk goed is. Maar hele wanden nalopen of voorzien van een nieuwe pleisterlaag hoort uiteraard niet bij het werk van een schilder. Als dit het geval is, heeft de stukadoor geen goed werk afgeleverd.

Waarom er zoveel kwaliteitsverschil zit in sausklaar stucen is lastig te verklaren. Een stukadoor kan een lage prijs hanteren waardoor deze wellicht niet het hoogst haalbare resultaat nastreeft. Een stukadoor kan niet op zijn tekortkomingen geattendeerd worden. Maar een stukadoor kan ook in een te korte tijd te veel willen doen waardoor niet de verwachte kwaliteit geleverd kan worden. Het is en blijft mensen werk.

Daarom raden wij u aan om tijdens de oplevering een expert mee te nemen zoals een bouwkundig inspecteur. De inspecteur kan de woning goed beoordelen en de woning inspecteren op eventuele gebreken. De bouwkundig inspecteur maakt een goede en volledige inventarisatie en zal dit verwerken in een rapport. Dit wordt vervolgens door u en de aannemer ondertekend. Op het moment dat u een handtekening zet, gaat u akkoord met de nieuwbouw zoals die is opgeleverd. Dit is ook inclusief de eventuele gebreken. Als u deze niet heeft geconstateerd worden deze gebreken uiteraard ook niet hersteld door de aannemer.

Neem ook uw koopovereenkomst goed door. Het is gebruikelijk dat na de oplevering van een nieuwbouwwoning de aannemer verplicht is om gebreken binnen een periode van 6 maanden te herstellen. Dit zou in uw koopovereenkomst moeten staan. Maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen.


Opleveringskeuring nodig? Vergelijk en bespaar


Plaats of Postcode woning
 

Sinds 2013 ruim 3.610 aanvragen - Totaal 210 beoordelingen
Gemiddelde score 8,7